Når bør barnet mitt besøke en kjeveortoped?

Mange barn trenger tannreguleringsbehandling i løpet av oppveksten. Det kan være vanskelig å vite når og hvordan denne prosessen skal settes i gang.

I Norge er det ofte skoletannlegen som ser barnet først og vurderer behovet for tannregulering. Hvis behovet er tilstedet, skriver tannlegen eller tannpleieren en henvisning til reguleringstannlegen som også kalles kjeveortoped.


Kjeveortopedi er en tre år lang spesialisering for tannleger før de blir eksperter på tannregulering. Det er mulig å søke en kjeveortoped dersom man føler et behov for det, med eller uten henvisning. Men, hvis pasienten har rett til refusjon fra HELFO, må det en skriftlig henvisning fra skoletannlegen til for å få utnytte refusjonen. Du kan velge hvilken kjeveortoped du vil gå til med henvisningen.


Det er ikke bare skjeve tenner som behandles av kjeveortopeden. Harmoni i kjevebeinenes forhold til ansiktet og til hverandre er meget viktig for bittet, tyggefunksjonen og symmetri i ansiktet. Så lenge pasienten er i vekst så kan eventuelle feil justeres lettere av reguleringstannlegen.


Typisk alder for henvisning er cirka syv år. Ved dette stadiet i utviklingen har kjevenes vekst kommet godt stykke på veien og ofte har seks-års jekslene brutt frem.


Kjeveortopeden har da en god og solid plattform for vurdering av bittet og kjevenes forhold til hverandre, og det er fortsatt tid for å justere videre vekst i kjeven ved behov. Dette gjøres for å oppnå optimal bitt-forhold. Det er også et bra tidspunkt for å ta tak i dårlige vaner, som eventuelt kan lede til bittfeil sutting på totten, tungepress, munnpusting mm.


Den første konsultasjonen hos kjeveortopeden kan gi tre forskjellige resultater. Enten er det ingen behov for behandling, eller så er det behov, men fortsatt litt tidlig. Da blir det eventuelt satt opp time for kontroll for å følge utviklingen. Ibland finner reguleringstannlegen et problem som best løses gjennom tidlig intervensjon med ulike kjeveortopediske metoder.


Å oppdage bittfeil tidlig, er bra. Da er det enklere å justere veksten av kjevene og minimere behandlingsomfanget i senere faser.

Lurer du på noe? kontakt oss, så svarer vi på dine spørsmål.

Recent Posts

See All