Tannhelse i julenSnart er en etterlengtet juleferie her med alle koselige stunder foran peisen og ikke minst alle godbiter som følger med. Men hva kan du med tannregulering spise og hva må du unngå for at bracketsen skal overleve høytiden?


Heldigvis er det mye man kan spise med god samvittighet uten å måtte uroe seg for tannreguleringen. For eksempel rakfisk, ribbe, juleskinke, pinnekjøtt, kalkun og annen myk mat. Bare husk å ta små biter for å unngå at maten setter seg fast i tannreguleringen. Regelen om å unngå hard mat gjelder også i julen.


Mange søte fristelser finnes overalt gjennom høytiden. Søte og klebrige søtsaker er tennenes fiende, spesielt med pålimte brackets. De setter seg fast og kan forårsake hull. Men, litt kos er lov, bare husk å unngå de ekstra klebrige godteriene og de aller hardeste. Det er også veldig viktig å opprettholde hygienen med ordentlig tannpuss to ganger per dag og som alltid, husk tanntråd. Det skader heller ikke å skylle med litt fluor før leggetid.


Hva med julebrus? Jo, julebrus og egentlig all salgs brus skal egentlig unngås på grunn av den etsende virkningen den har på tannreguleringen og på tennene. Hold forbruket på lavest mulig nivå. Hvis du skal drikke brus, se til å bruke sugerør og prøv å skylle munnen med vann rett etter for å hjelpe munnens pH nivå tilbake til normalen.


Sist men, ikke minst, la nøtteknekkeren ta seg av nøtteknekkingen!


Vi hos Kjeveortopeden i Concordiabygget ønsker dere alle en riktigt God Jul!